Design & Konstruktion

För framställning av produktionsverktygen ( pluggar och formar )  har använts den allra senaste high-tech som finns tillgängligt: CAD-modellering i avancerad programmiljö och CNC-fräsning i full skala.
Formarna blir på detta sätt av högsta klass och skrov, däck etc får den allra högsta finish. Hög glans och perfekta jämna ytor.

Skrovform: MF-båten är till förväxling lik en folkbåt på vattnet, med  klinkbordläggningen och proportionerna i segelplan, fribordshöjd, akterspegel, etc.

Perfekt balans, perfekt trim

Under vattenlinjen däremot är den  betydligt plattare och mindre V-formad i sektionerna och den påminner om formen på många moderna båtar. Jämför Nordiska Folkbåten och MF-båtens linjer nedan:

Den långkölade traditionen har förts vidare främst därför att den gör båten mer förlåtande och kursstabil samt att den är mindre ömtålig vid grundkänning. Det stora rodret, monterat på akterstäven gör den mycket lättmanövrerad, också i låga farter. Kölens form med den raka underkanten gör båten enkel att ta på land och transportera.

Struktur och styrka: Skrovet är av enkellaminat, och ballastvikten på 525 kg är ingjuten i kölfenan, som har betydligt större laminattjocklek än bordläggningen. Klinkbordläggningen bidrar till styvhet. Beroende på utförande är skrovet förstyvat på olika sätt.  MF-Comfort har ett heltäckande innerskrov med intregrerade  förstyvningar. Innerskrovet är bundet till ytterskrovet på ett stort antal punkter och ytor, och är delvis uppbyggt av sandwichlaminat för att ytterligare öka styvheten. MF-Sport har inget innerskrov utan är förstyvat där det är stora laster, tex vid masten och vid sittbrunnen.

MF Comfort med förstyvande innerskrov

IMG_3023

MF-Sport med separata förstyvningar i områden med belastning

Däcket har sandwichlaminat och är bundet till skrovet. Roderbladet är av sandwichkonstruktion med integrerade gångjärn. Den allra senaste tekniken för formframställning har använts.  CNC-fräsning av pluggarna ger en exakthet som man bara kunde drömma om för endast några år sedan.

Rigg & segelplan: Riggen är enkel och lättstagad. Masten är relativt styv för att undvika alltför mycket slack i lävanten när man skotar hårt i storseglet i frisk vind.  Segelplanet är generöst och det stora storseglet gör MF-båten snabb på undanvind även utan läsegel. Focken överlappar masten något och har akterrunda med lattor. Den större spinnakern hissas nästan i topp och är 37 m2, den mindre är 22 m2 och hissas via ett block just ovanför fiolspridaren. Gennaker på 29 m2.

 


Specifikationer:

LÄNGD ÖVER ALLT 6,80 METER ( MED RODER 7,00 METER)
LÄNGD I KVL 5,40 METER
BREDD 2,05 METER
LÄGSTA FRIBORD 0,50 METER
DJUPGÅENDE 1,00 METER
MINIMIVIKT 1125 KG
KÖLVIKT 525 KG
STORSEGEL 14,8 KVM
FOCK 6,2 KVM
SPINNAKER & GENNAKER SP = MIN 22/MAX 37 M2; G=29 M2
RIGGDATA P=7,80 M; E=3,20 M; I=5,82 M; J=1,95 M
MASTENS HÖJD ÖVER VATTNET 9,5 METER
DESIGN & KONSTRUKTION STURE SUNDEN