En klassisk dagseglare

Folkbåten: Nordiska Folkbåten konstruerades 1941 av Tord Sundén och prototypen provseglades i april 1942 på de klassiska vattnen vid Långedrag utanför Göteborg av konstruktören själv.

Nordiska Folkbåten provseglas april 1942

Kommentarerna från seglarkollegorna var lätt ironiska, omdömen som ”EPA-låda” och ”brädhög” hördes, men båten blev ju som vi alla vet en succé, inte bara genom sin alltigenom harmoniska design och sina fantastiska egenskaper utan också genom att den lanserades vid precis rätt tillfälle – det saknades helt enkelt något liknande som också kunde köpas till ett vettigt pris i en tid när segelbåtar var långa, smala och dyra. Troligen har det byggts över 5000 folkbåtar världen över.

IF-båten: 1967, 25 år senare,  var det dags igen: den första IF-båten, baserad på Folkbåten,  konstruerad av Tord Sundén provseglades den 4 februari på samma vatten nu med konstruktören och hans båda söner Jörgen och Sture ombord.

IF-båten provseglas februari 1967

Succé igen – IF-båten lanserades också vid rätt tillfälle, dvs när glasfibermaterialet gjorde entré och har tillverkats i 4000 exemplar.

MF-båten ( minifolkan)

2010  presenteras  båten som bygger på sina föregångare: MF eller som den redan populärt kallas: ”minifolkan” . Den är  mindre och lättare, men med samma  klassiska linjer –  en läckerhet på vattnet som ger en snudd på metafysisk känsla. Konstruerad av Sture Sundén med hela den samlade familjeerfarenheten i bagaget och byggd av Nicanders Båtvarv!

Alla vet vi hur en Folkbåt ser ut. Klassisk skandinavisk design. Klinkbordläggning. Elegant kurvad stäv. 45 graders akter. Fiolspridare på masten. Ett harmoniskt och tidlöst utseende.

 

Foto: Tommy Ekerum

Nicanders Båtvarv

Nicanders Båtvarv AB är ett bohuslänskt båtbyggeri med lång erfarenhet av att bygga båtar med hög kvalitet. Drivs av bröderna Mikael och Thomas Nicander, som själva härstammar från genarationer av båtbyggare.

www.nicanders.se

Sture Sundén, Mikael Nicander, Thomas Nicander