MF-båten – en ulv i fårakläder!

MF-båten är en spännande båt vare sig man seglar fleet-race, match-race eller handicap enligt SRS. SRS-tal utan spinnaker är 0,91  och med spinnaker 0,98. Den har prestanda och egenskaper som man inte upptäcker förrän man seglat den. Ett oerhört driv på bidevind, och fantastiskt snabb på undanvind under spinnaker! Dessutom perfekt balans på alla bogar  – alltid lättstyrd med en förvånansvärt liten vändradie. MF-båten har både jollekänsla och egenskaper liknande större båtar, på samma gång!

 

MF har en enkel rigg utan backstag, med endast fock som försegel på bidevind. Storseglet har stor akterrunda, ”fat head” med genomgående topplatta. Även focken har lattor och akterrunda. Spinnakern är topphissad, vilket betyder stor yta, hela 35 kvm. Det kan verka mycket, men MF är mycket stabil på undanvind och bär lätt spinnakern i vind runt 10 m/s. Den är 4,80 m  mellan skothornen, spinnakerbommen är 2,5 m, vilket gör att spinnakern går att föra långt ut i lovart. Focken kan vara hissad på undanvind,  den stör inte spinnakern.

Besättning på 2 eller 3 personer, beroende på hur tunga dessa är.

MF1 (3)

Topphissad spinnaker 35 m2 gör undanvindsseglingen roligare!

MF-båten är utformad för att man skall kunna kappsegla effektivt och säkert. Däcket runt brunnen är lagom brett att sitta på. Trimlinorna på rufftaket och sittbrunnskonsolen är lätta att nå. Man har bra fotstöd när det kränger, däcket och durken har ett skarpt halkskydd. Fotstroppar kan också monteras – en bra säkerhetsdetalj.

 

Ladda ner klassreglerna här: Klassregler MF svenska